30 Haziran 2013 Pazar

Patatesli Çıtır Börek



Çıtır çıtır börekleri kim sevmez ki? Kahvaltıya yakışır, akşam yemeğine yakışır, 5 çayına yakışır. Hele de patatesli ve hafif acılı oldu mu karşı konulamaz. Bu börekleri çıtır yapan şey hem içindeki sirke hem de sıvı harca eklenen un.. Sirke börekte kullanırken ilk başta biraz tedirginlik yaratabilir, kokar mı ki endişesi taşıyabilirsiniz. Hiiiççç korkmayın kokudan eser yok. Tarif nefisyemektarifleri.com 'dan. Yine ölçüsü tam, sonucu garanti bir tarif daha. Teşekkür ediyorum kendilerine.
Hazır yufkalı börek yaparken mutlaka güvendiğiniz bir yufkacının yufkasını tercih edin, market yufkalarıyla o incecik açılmış mahalle yufkacılarının yufkası kıyaslanamaz bile... Tabi yurt dışındaysanız işiniz daha zor. Ama sanıyorum oralarda da bu soruna çözüm bir şekilde bulunabiliyor. 
Tazecik aldığınız yufkaları buzlukta aralarına kağıt koymak suretiyle saklayabilirsiniz. Çözüldüğü vakit aynen tazeliğini koruduğunu göreceksiniz. Dar zamanlarınızda kurtarıcı olacaktır. Şimdi geçelim tarifimize:

Malzemeler:
4 yufka
1 su bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
3 yemek kaşığı un
1/2 çay kaşığı tuz

İçi için:
4 orta boy haşlanmış patates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kuru soğan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
İsterseniz karabiber ve pulbiber

Üzerine:
1 yumurta
Dilerseniz susam

Yapılışı:
Sıvı harç için yağ, sirke, un ve tuzu çırparak boza kıvamında bir sos elde ediyoruz.

Yemeklik küçük doğranmış soğanı sıvıyağda çevirip öldürüyoruz, haşlanıp küçük doğranmış veya rendelenmiş yada ezilmiş patatesi ekliyoruz ve beraberce çeviriyoruz. Tuz ve arzu ettiğimiz baharatları da ekleyerek soğumaya bırakıyoruz.

1 yufkayı tezgaha yayıyoruz, her yerine harçtan güzelce fırça yardımıyla sürüyoruz, 2 yufkayı üzerine seriyoruz ve yine harcımızdan sürüyoruz. Yufkamızı istersek 4'e bölerek uzun ve büyük börekler yapabiliriz, istersek 12'ye keserek sigara böreği gibi küçük börekler yapabiliriz, tercih sizin... Ben 4'e böldüğüm yufkaların geniş tarafına patatesli harcı koyarak büyük sigara börekleri şeklinde sardım. 
Tüm yufkaları aynı şekilde hazırladıktan sonra üzerine çırptığımız 1 tam yumurtayı güzelce sürüyoruz, istersek susam serpiyoruz ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Sonrasında mutfak makasıyla istediğim boyda porsiyonlar kestim ben. Bu arada bu makaslar şahane; kesinlikle henüz edinmediyseniz almalısınız...

*Bu pratik ve gerçekten çıtır olan börekleri mutlaka deneyin, dilerseniz sırf patates yerine kıymalı-patatesli yada peynirli de yapabilirsiniz, her şekli şahane...

*Kıymetlilerinizle huzurla geçireceğiniz bir pazar olsun...

21 Haziran 2013 Cuma

Pratik Minik Kabak Haşlaması



Bloguma tarif eklemek henüz içimden gelmese de mutfağımda tencereler bir şekilde kaynıyor ve tariflerimi bekleyenlerin tatlı sitemleri de gün geçtikçe artıyor. En azından bu pratik mi pratik kabak mezesiyle hem onların gönlünü alayım hem de güzel blogumu da daha fazla öksüz bırakmayayım dedim. Malum artık yaz sıcakları zorlamaya başladı, menüler de hafiflemeye... Bu sıcak havada mutfakta ne kadar az vakit geçirip ne kadar pratik şeyler yaparsak o kadar iyi diye düşünüyorum. Şu sıralar evimizde misafir olan kardeşim ve kuzumun da favorisi olan bu meze; her yemeğin yanına yakışacak cinsten. Zaman içinde kendimce geliştirdiğim ( belki de zaten vardır, ben kendimce keşfettim o bakımdan kendimce geliştirdiğim diyorum) haşlama yöntemiyle sonrasında tuz eklemeye gerek kalmadan ve tuzun lezzetini haşlama aşamasında kabağa nüfus ettirerek lezzetli bir salata elde ediyoruz. Denemek isterseniz hadi buyrun:

Malzemeler:
1/2 kg minik kabak ( bulamazsanız normal kabağı da bıçakla aynı boyutlara getirebilirsiniz)
Bolca haşlama suyu ve tuz
Zeytinyağı
1/2 demet dereotu
İsterseniz 1-2 diş dövülmüş sarımsak ( kuzu sevmediği için ben koymadım)
Limon suyu

Yapılışı:
Kabakların kabuklarını soyuyoruz ve her bir kabağı 4 parçaya kesiyoruz. Dilerseniz bir pilav tenceresine dilerseniz genişçe başka bir tencereye bolca su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynama noktasına getiriyoruz. Kabakları içine atarak 10-15 dk yumuşak şekilde haşlıyoruz. Yumuşak olsun ama dağılmasın. Sonrasında süzerek suyundan tamamen arındırıyoruz. Servis tabağına güzelce diziyoruz. Dilediğimiz miktarda zeytinyağı ve limonu çırparak karıştırıyoruz. Kabaklarımızın üzerine gezdiriyoruz. (Sarımsak koymayı tercih ederseniz onu da bu aşamada sosa katıp karıştırın) En son incecik kıyılmış dereotu serperek ve dilersek domatesle süsleyerek servis ediyoruz.

*Ne mutlu Türküm diyene cümlesini hiç bu kadar iliklerime işleyerek gururla söylememiştim sanırım. Ne mutlu böyle bir gençliğe sahip Türkiye Cumhuriyetine...

*Huzurlu bir ülkede huzurlu sofralarda buluşmak dileğiyle...


1 Haziran 2013 Cumartesi

...

Güzel ülkemde akıl almaz şeyler olurken içimden hiçbir paylaşım yapmak gelmiyor. Affınıza sığınıyorum...